Met hondjesmaat

Honden kunnen een belangrijke rol vervullen in een mensenleven en in veranderingsprocessen. Vanuit mijn opleiding tot hondengedragsdeskundige besloot ik “met hondjesmaat” op te starten. Hierin zijn twee opties: psychotherapie met je hond erbij of begeleiding in de basisopvoeding van je hond (www.methondjesmaat.be).

Je hond mag dus meekomen naar de psychotherapie-sessies. Deze sessies kunnen zittend in mijn praktijk (dan moet je hond trappen kunnen doen) of al wandelend. Je hond kan op verschillende manieren een aanvulling zijn. Alleen al door zijn/haar aanwezigheid. Of doordat jij kan “leren” van je hond; in het hier en nu zijn, plezier kunnen beleven, energie verdelen.  Ook wel door oefeningen te doen met je maatje (rond begrenzen, loslaten, zelfvertrouwen, … ).

De mogelijkheden zijn eindeloos. Als creatief therapeut ben ik erin gespecialiseerd om andere dingen dan woorden in te zetten in functie van jouw vraag, jouw groeiproces.

Enkele voorbeelden;

In therapie komen is heel spannend voor je. Doordat je je hond kan meebrengen voel je je veiliger. Het helpt je om effectief de stap te durven zetten om in therapie te komen.

Je hebt moeite met het juist verdelen van je energie. Je bent constant moe en wil hieraan werken. Je wil graag je hond meebrengen naar de sessies. Laten we eens gaan observeren. Hoe doet jouw hond dit? Sluit dit aan bij je eigen manier? Of doet hij het anders? Wat kunnen jullie van elkaar leren?

Stress is alom aanwezig in je leven en je lijkt maar geen goede manier te vinden om ermee om te gaan. Ook hier kunnen we gaan kijken hoe dit bij je hond is. Aan welke signalen kan je zien dat zijn stress opbouwt en weer afbouwt? Welke dingen doen zijn stress stijgen, en weer dalen? En hoe is dit dan bij jou? Wat zijn de gelijkenissen? Wat zijn de verschillen? Op deze manier gaan we via je hond toch ook stilstaan bij jou.

Op de hondenschool heb je geleerd om  “snokjes” aan de hondenlijn te geven als je hond aan de lijn trekt. Je staat hier zelf niet achter, doch doet het wel om “een goede leerling” te zijn. Eigenlijk wil je het anders. Je wil niet langer “ja” zeggen als je eigenlijk “nee” wil zeggen. Therapie lijkt je wel wat, liefst samen met je hond. In de sessies gaan we onderzoeken wat je ècht wil.  En hoe  je hierover zou kunnen  communiceren. Hoe communiceert je hond? En wat kan je daarvan leren?  Hoe kan je deze situatie inzetten als een persoonlijk leermoment?

Wel behoefte aan begeleiding in het contact met je hond maar niet aan therapie?

Neem dan eens een kijkje op www.methondjesmaat.be

Samen met je maatje
stukje bij beetje
op weg naar
meer tevredenheid.
Voor jou.
En voor je hond.