Met hondjesmaat

Honden kunnen een belangrijke rol vervullen in een mensenleven en in veranderingsprocessen. Tijdens mijn opleiding tot hondengedragsdeskundige besloot ik “met hondjesmaat” op te starten.

Samen met je maatje
stukje bij beetje
op weg naar
meer tevredenheid.
Voor jou.
En voor je hond.

Psychotherapie met je eigen hond als co-therapeut

Je hond komt mee naar de psychotherapie-sessies. Deze sessies kunnen zittend in mijn praktijk (dan moet je hond trappen kunnen doen) of al wandelend. Je hond kan op verschillende manieren een aanvulling zijn. Alleen al door zijn/haar aanwezigheid. Doordat jij kan “leren” van je hond; in het hier en nu zijn, plezier kunnen beleven, energie verdelen, ook wel door oefeningen te doen met je maatje (rond begrenzen, loslaten, zelfvertrouwen, … ). De mogelijkheden zijn eindeloos. Als creatief therapeut ben ik erin gespecialiseerd om andere dingen dan woorden in te zetten in functie van jouw vraag, jouw groeiproces. Ik ga op zoek naar die vragen, die oefeningen, die experimentjes, die creatieve opdrachten die jou helpen om te veranderen wat je wil veranderen. 

Enkele voorbeelden;
  • In therapie komen is heel spannend voor je. Doordat je je hond kan meebrengen voel je je veiliger. Het helpt je om effectief de stap te durven zetten om in therapie te komen.
  • Wandelen voelt voor jou veel comfortabeler dan in een ruimte tussen 4 muren zitten. De aanwezigheid van je hond maakt dat de therapie minder zwaar is.
  • Je hebt moeite met het juist verdelen van je energie. Je bent constant moe en wil hieraan werken. Je wil graag je hond meebrengen naar de sessies. Laten we eens gaan observeren. Hoe doet jouw hond dit? Sluit dit aan bij je eigen manier? Of doet hij het anders? Wat kunnen jullie van elkaar leren?
  • Stress is alom aanwezig in je leven en je lijkt maar geen goede manier te vinden om ermee om te gaan. Ook hier kunnen we gaan kijken hoe dit bij je hond is. Aan welke signalen kan je zien dat zijn stress opbouwt en weer afbouwt? Welke dingen doen zijn stress stijgen, en weer dalen? En hoe is dit dan bij jou? Wat zijn de gelijkenissen? Wat zijn de verschillen? Op deze manier gaan we via je hond toch ook stilstaan bij jou.
  • Op de hondenschool heb je geleerd om  “snokjes” aan de hondenlijn te geven als je hond aan de lijn trekt. Je staat hier zelf niet achter, doch doet het wel om “een goede leerling” te zijn. Eigenlijk wil je het anders. Je wil niet langer “ja” zeggen als je eigenlijk “nee” wil zeggen. Therapie lijkt je wel wat, liefst samen met je hond. In de sessies gaan we onderzoeken wat je ècht wil.  En hoe  je hierover zou kunnen  communiceren. Hoe communiceert je hond? Wat kan je daarvan leren?  Hoe kan je deze situatie inzetten als een persoonlijk leermoment?

Psychotherapie met Frida als co-therapeut

Als je graag psychotherapie wil met de aanwezigheid van een hond doch je hebt zelf (nog) geen hond dan kunnen we Frida mee inschakelen. Frida is onze zwarte labrador. Deze sessies gaan al wandelend door in de buurt van de praktijk. 

Begeleiding bij de basisopvoeding van je hond

In bepaalde situaties kan het wenselijk zijn om bij de opvoeding van je hond iemand in te schakelen die naast kennis over honden ook therapeutische kennis heeft. Met mijn basis als ergotherapeut, mijn opleiding tot psychotherapeut en mijn kennis als hondengedragsdeskundige kan ik hierin een unieke combinatie aanbieden. Een combinatie van onderbouwde theoretische kennis over honden en ervaringsgerichte praktijk, in een therapeutische (lees: veilige) omgeving. 

Belangrijk hierbij is dat mijn vertrekpunt steeds de mens is. Indien je enkel gedragsbegeleiding wil voor je hond zonder zelf een therapeutisch proces aan te gaan verwijs ik je graag door naar collega hondengedragsprofessionals (via deze link kom je op de beroepsvereniging voor dierengedragsprofessionals).

 

Omdat mens en hond verschil kunnen maken voor elkaar.