Therapie

Soms loopt het leven niet zoals jij verwacht. Tijdelijk of voor een langere periode. Door bepaalde gebeurtenissen in je leven, doordat je te kampen kreeg met een verlies, doordat het leven moeilijk is, door een (psychische) ziekte, doordat je moe bent, teveel stress hebt. Om zoveel andere redenen.

Toch geloof ik erin dat ieder van ons de mogelijkheden in zich heeft om van zijn/haar leven een “kunst” te maken. Een mooie be-leven-is. Een samengaan van de mooie en de lelijke aspecten van het leven.

Therapie kan één van de manieren zijn om te zoeken hoe jij van je leven (opnieuw) een “kunst” kan maken. Een leven waarin jij je goed voelt.

Ik zie therapie als een zoektocht die we samen aangaan, een zoektocht naar wat jij nodig hebt om …
… te veranderen wat jij wil veranderen
… bepaalde gebeurtenissen te verwerken, een plaats te geven
… te leren omgaan met je angsten, je twijfels, je verslaving, je …
… dat wat vastgelopen is terug in beweging te brengen
… (zo) gelukkig (mogelijk) te zijn
… te groeien

Psychotherapie

is een verzamelnaam voor verschillende psychotherapiestromingen. Wat al deze stromingen gemeen hebben is dat ze, door middel van (gespreks-)therapie, hopen een ondersteuning te zijn voor mensen die op zoek zijn naar verandering, naar persoonlijke groei, naar heling/genezing.

Gestalttherapie

Uit het hele aanbod van psychotherapiestromingen koos ik voor gestalttherapie om verscheidene redenen. Eén van die redenen is haar geloof in de kracht van elke mens om te groeien en te ontwikkelen in welke omstandigheid dan ook. Moeilijke dingen horen bij het leven. Ieder van ons probeert hier op z’n best mee om te gaan. En die manier hangt samen met wie je, doorheen alles wat je al tegenkwam in je leven, geworden bent. Gestalttherapie vertrekt steeds vanuit de hele mens in zijn situatie. Ze onderzoekt hoe jij in interactie gaat, met jezelf, met anderen, met je omgeving. Zo kan je jouw interacties met meer vrijheid afstemmen op wat jij wil/ nodig hebt/ wil veranderen.

Creatieve therapie

Door middel van o.a. tekenen, kleien, schilderen kan je uiting geven aan je ervaringen, je emoties. Het is hierbij niet van belang dat je kan tekenen, kleien of schilderen. Doordat je tastbaar vorm geeft aan je ervaringen, je gevoelens krijg je er vaak ook meer toegang toe. De betekenis kan op die manier duidelijker worden. Zo kan je er mogelijks ook anders mee omgaan.

Met hondjesmaat

Bij “met hondjesmaat” gaan we aan de slag met een hond als co-therapeut. We kunnen Frida mee inschakelen, mijn hond of je kan je eigen hond meebrengen. Meer info. 

Wandelen

Heb je geen zin om tussen vier muren te zitten doch wel behoefte aan therapie? Het kan ook al wandelend. Jij en ik. Of jij, ik en Frida. Of jij, ik en jouw hond.

Hoe?

In de sessies creëren we een veilige ruimte waarin we samen onderzoeken wat je wil veranderen. Vanuit hier en nu, vanuit dat wat om aandacht vraagt, exploreren we jouw situatie, hoe het zo gegroeid is en hoe je hier verder mee wil omgaan.

De stap zetten…

… om een therapeut te contacteren is vaak niet evident. Twijfel je? Dan kan een eerste gesprek misschien uitkomst bieden. We bekijken samen wat je twijfels zijn. Op basis van die eerste kennismaking kan je dan bewuster kiezen.

Levenskunst;
zo omgaan met tegenstellingen
dat ze niet tegen
maar met elkaar zijn.

– Ann Lodewyckx