Go James Webb

De James Webb telescoop kreeg begin vorige week zes sterrenstelsels in zicht waarvan het bestaan nog niet geweten was en die de hele theorie over het universum op hun kop zetten. Het geeft me hoop.

Te midden van alle geweld, groot en klein, geeft het me hoop.

Te midden van fysiek geweld op grote schaal, te midden van psychologisch geweld met geld en macht als wapens. Te midden van de kleine onzichtbare ruzies met fysiek/mentaal geweld achter vier muren, die voor hen die erin leven even groot zijn als die grote oorlog. Te midden van natuurrampen, te midden van de suïcide cijfers in België die maar blijven stijgen (maar waarover niet bericht mag worden want dan besmetten we anderen misschien) …
Kortom te midden van al het lijden dat ik rondom mij zie op grote schaal en op kleine schaal, te midden van het lijden dat ik zelf voel geeft het gegeven dat we zoveel nog NIET WETEN, me hoop.
Het geeft me hoop en met die hoop de moed om mijn eigen individuele groeitraject verder te stappen. Af en toe vraag ik me af, kijkend naar beelden uit Oekraïne bijvoorbeeld: “waar worstel ik verdomme toch mee?”. Awel, de ontdekking van James Webb geeft me de hoop dat, te midden van alles wat we nog niet weten, mijn piep piep piep kleine tocht naar meer (mentale) gezondheid misschien toch van de wereld een klein beetje een betere plek maakt, nu en voor later, voor mezelf en voor volgende generaties (ondanks dat ik zelf geen kinderen op de wereld heb gezet). De idee dat het zin heeft heb ik nodig om te blijven stappen. Ik heb het nodig en ik geloof het ook … er is namelijk zoveel dat we nog niet weten …
De hoop, de moed, de grootsheid en de kleinheid die ik voel door de ontdekking van zes “nieuwe” (eigenlijk oeroude) sterrenstelsels herinneren me aan mijn eigenlijke drijfveer: meer (mentale) gezondheid op de wereld brengen. Nu noodzakelijk voor mezelf en straks met nieuwe ervaringen, met hernieuwde wijsheid en met mijn beperkingen en mijn talenten als ik er opnieuw klaar voor ben, op-nieuw voor anderen.

Go James Webb, blijf maar kijken, zien, graag zien, blijf maar ontdekken!
Ik doe mee op mijn micro micro micro schaal. 💫

En wat doe ik als ik iets voel dat ik kwijt wil? Gekunstel maken … dat helpt me om het lastige om te zetten in iets hoopvol, iets “gezond” … ofzo … (klikken om te kijken) …